Ηλεκτρονική Διεύθυνση: AnatolikosAnemos2010@gmail.com

4 Ιουν 2013

Για τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών

Ταξίδι στη Γερμάνια με όλα τα έξοδα πληρωμένα!

Βασιλειαδου Σοφια, Δημ. Συμβουλος Δμου  Θέρμης

Αυτό για να πειστείτε ποσό ιδανικά λειτουργούν τα εργοστάσια καύσης σκουπιδιών γερμανικών προδιαγραφών και ποσό εύκολα λύνουν όλα τα προβλήματα. Και αν εμπλέκεστε σε κάποιο ΦΟΣΔΑ μην ανησυχείτε για τις διαδικασίες. Γερμανική εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις διεκπεραιώσεις, προσφορές , ακόμη και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Σας καταθέτει προτάσεις στα μετρά σας !
Αυτά ειπώθηκαν από Γερμανούς ομιλητές στο συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας της Ελληνικής και Γερμανικής αυτοδιοίκησης( θυμήσου Φουχτελ) με φιλοξενούντα τον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης και πρωτοβουλία της ΠΕΔ ΚΜ (περιφερειακή ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας).
Η πρόσκληση για το ταξίδι απευθύνθηκε ένθερμα στον πρόεδρο ΠΟΕ-ΟΤΑ και γενικά σε όσους συνδικαλιστές αντιδρούν στην «ελληνογερμανικη φιλία» μήπως και αλλάξουν γνώμη.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι: εδώ ήλθαμε να ακούσουμε, να μάθουμε χωρίς δαιμονοποιήσεις και προκαταλήψεις , πως στις γερμανικές πόλεις οργανώνουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Βεβαία ακούστηκε το τι γίνεται μόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή, της Βάδης- Βυρτεμβέργης και μόνο μια λύση: αυτή που καταλήγει στο εργοστάσιο καύσης. Αυτή η λύση παρουσιάστηκε σαν η μοναδική που συνδυάζει προστασία περιβάλλοντος και οικονομία. Προστασία περιβάλλοντος με τη χρήση πανάκριβων φίλτρων που καλύπτουν το μισό της δαπάνης λειτουργιάς του εργοστάσιου και οικονομία με χρέωση στον κάθε πολίτη από 90 ως 150 ευρώ/τόνο όταν αυτή τη στιγμή η χρέωση στη κεντρική Μακεδονία είναι 22 ε/τόνο και θα φτάσει λόγω πρόστιμων ΕΕ σε 57 ε/τόνο. Διαβεβαίωσε ο πρόεδρος, ότι θα γίνει διάλογος και στο τέλος με διαφάνεια θα καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση. Υποθέτουμε λοιπόν ότι παρόμοιε συνέδρια θα γίνουν για να ακουστούν και άλλες λύσεις εναλλακτικές, που υπάρχουν. Ότι θα γίνει διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες σε όλους τους Δήμους, ή όχι; Η περίπτωση του ΣΜΑ Ευκαρπίας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στα λεγόμενα του προέδρου. Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας αναφέρθηκε επανειλημμένα σαν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στενοκεφαλιάς των κατοίκων που κάποιες πολιτικές δυνάμεις την εκμεταλλεύτηκαν για ψηφοθηρικούς λογούς ( ποιες; μάντεψε!).
Και μια και οι Έλληνες Δήμαρχοι δεν τα πολυκαταφεραν να τους αντιμετωπίσουν , προσφέρονται οι Γερμανοί να αναλάβουν τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Ειπώθηκαν και αλλά ενδιαφέροντα όπως:
-Σε πόλη πληθυσμού 190000 κάτοικων στη Γερμανία, καταλήγουν στο εργοστάσιο καύσης 20000 τόνοι διότι προηγούνται όλες οι άλλες προβλεπόμενες διαδικασίες όπως μείωση στην πηγή, εκτροπή, ανακύκλωση κλπ. συνολική μείωση σκουπιδιών 60% τουλάχιστον. Άρα αναλογικά για τον πληθυσμό των ανατολικών περιοχών Θεσσαλονικάς δεν θα πρέπει σήμερα (και χωρίς να λάβουμε υπόψη την μείωση λογω κρίσης) να καταλήγουν με το νέο σχεδιασμό, περισσότερα από 100000 τόνοι στη Μαυροράχη (δυτικά) ή στον Αγ. Αντώνη (ανατολικά).Γιατί τότε το εργοστάσιο Αγ. Αντωνίου είναι προδιαγραφών 300000 τόνων; Γιατί οι δικοί μας δήμοι ή δεν έχουν στόχο την προβλεπόμενη από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες μείωση( πληρώνοντας και πρόστιμα), ή υπολογίζουν σε εισαγόμενα σκουπίδια. Εκτός κι αν επιβαρύνουν τους πολίτες με το πρόσθετο κόστος υπολειτουργίας του εργοστάσιου.
Κάποιος Γερμανός ρώτησε για τον νομό μας ,ποσά θα παράγουμε και ποσά (σκουπίδια) μπορούμε να δεχθουμε;Καποιος άλλος ανέφερε ότι ένα ποσοστό σκουπιδιών της Στουτγάρδης μεταφέρεται εκτός Γερμανίας ( στην ακριβή Ελβετία). Αναφέρθηκε επίσης η ανυπαρξία επαρκούς διαχείρισης τοξικών, επικίνδυνων αποβλήτων. Ας τα συνδυάσουμε όλα αυτά.
-Ειπώθηκε ότι αν το κόστος κατασκευής καλυφτεί από το δημόσιο (άρα δημόσια διαχείριση) ή με ΣΔΙΤ ( εμπλοκή ιδιώτη)είναι ψευδές δίλλημα (Γερμανοί, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης). Μην πυροβολούμε την επιχειρηματικότητα. Μόνο που στη δεύτερη περίπτωση ενώ οι δαπάνες θα καλυφτούν από επιχορηγήσεις, οι δήμοι θα πληρώνουν για να δώσουν στον ιδιώτη την πρώτη ύλη και αυτός θα έχει το κέρδος της παραγόμενης ενέργειας. Όλοι βέβαια συμφωνήσαν ότι τα σκουπίδια μπορεί να είναι χρυσός , μοχλός ανάπτυξης . Άρα δεν θέλουμε να τα χαρίσουμε σε ιδιώτες αλλά..
-Ειπώθηκε ότι οι κάτοικοι αντιδρούν διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Ελληνικό κράτος και ότι δεν μπορεί να γίνει επιβολή με τα ματ. Σωστό αυτό.
Ο νέος πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας ανάφερε ότι θα πρεπει να οριστικοποιηθεί ο ΠΕΣΔΑ (περιφ. Σχεδ.) και να προχωρήσουμε Μαυροράχη και Αγ. Αντώνιο χωρίς αποκλεισμό καμιάς τεχνολογίας. Η τοποθέτηση του Δήμαρχου Θέρμης ήταν «και με το χωροφυλαξ και με τον αστυφυλαξ».Ναι στην Γερμανική πρόταση, αλλά η κοινωνία των πολιτών να γίνει κοινωνός. Αλλιώς δεν προχωράμε. Οι πολίτες παρασύρονται από αυτούς που θέλουν να τους κατευθύνουν σε λάθος δρόμο( ποιον να εννοεί άραγε). Όχι με ΣΔΙΤ γιατί θα επιβαρυνθούν πολύ τα δημοτικά τέλη. Aυτό θα πει διπλωματία!
Ομολογήθηκε βεβαία το κωμικοτραγικό της υπόθεσης. Ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός στον οποίο να ενταθούν τα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Προχωράμε στις διαδικασίες με τους παλιούς Νομαρχιακούς σχεδιασμούς ενώ με την ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98 ΕΚ (με υποχρέωση την πολύ σημαντική μείωση των σκουπιδιών πριν την τελική φάση) ακολουθεί υποχρεωτικά νέο πλαίσιο διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο. Βεβαία όταν , πολύ σύντομα, προκύψει το νέο πλαίσιο καταρρέουν οι φαραωνικοί σχεδιασμοί των εργοστασίων καύσης όπως του Αγ. Αντωνίου. Άρα πρέπει να προλάβουν αυτοί που έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα (σε βάρος των πολιτών). Οι διαδικασίες στις διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας όπως Πελοπόννησο, Αττική, Δυτική Μακεδονία , Ηπειρο, τρέχουν ήδη .Οι μεγάλες γνωστές εταιρείες δίνουν το παρόν με δεδομένη την επιλογή ιδιωτικοποίησης (ΣΔΙΤ)
Μην αφήσουμε να ξεκινήσουν αυτές και στη Θεσσαλονίκη. Το λιγότερο να απαιτήσουμε δυναμικά α)να επισημοποιηθεί πρώτα το νέο πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων β) να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και πολίτες όλων των Δήμων και να γίνει σεβαστή η πρόταση της πλειοψηφίας των κάτοικων ακόμη και με δημοψήφισμα.

Σημ: Σε αυτό το συνέδριο δεν δόθηκε κανένας φάκελος με εισηγήσεις ( όπως συνηθίζεται στα συνέδρια) ούτε και θα δοθούν τα πρακτικά απ' ότι φανηκε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: